Jaar van de Techniek op de opvang

Techniek klinkt als een heel moeilijk onderwerp. We denken vaak aan computers, ingewikkelde, wiskundige formules en spannende experimenten. Maar techniek is heel veel meer dan dat. Bijna alles om ons heen is techniek. Techniek is namelijk alles wat door mensen uitgevonden, bedacht en gemaakt is.

Techniek is niet meer weg te denken uit ons leven. Televisies, internet, smartphones, de koelkast of auto’s en fietsen. We gebruiken het elke dag en kunnen niet meer zonder. De meeste dingen vinden we zo gewoon dat we bijna zouden vergeten dat het techniek is. Denk maar eens aan de tandenborstel, een pen, kleding, de douche en gel.

Ook bij sport gebruiken we techniek. Je kunt techniek ook uitleggen als de manier waarop je iets doet. Zoals de werptechniek van een honkballer, de traptechniek van voetballers en de techniek van een schaatser.

Tot en met juli 2017 ontdekken we samen met teQ hoe leuk techniek is.

  ‘Ik ben teQ en ik kom van een planeet hier heel ver vandaan. Sinds kort woon ik op planeet aarde. Best gek nog allemaal. Ik moet erg wennen aan de bijzondere dingen die jullie hier allemaal hebben en doen. Gelukkig heb ik al wat mensen ontmoet, die mij daarbij willen helpen. Maar wat extra hulp kan zeker geen kwaad!’

Ontdekken, uitvinden, programmeren, toepassen, bouwen en creëren. De kinderen ervaren het allemaal in het Jaar van Techniek. Het jaar van Techniek loopt van januari 2016 t/m juli 2017 (einde schooljaar).

Er zijn vijf thema’s in het Jaar van de Techniek:

  • Techniek en Sport
  • Computers (hardware & software)
  • Ambacht
  • Ontdekken/uitvinden
  • (Natuur)wetenschap (kennis & toepassing)

Bekijk hier de kalender van het Jaar van de Techniek

Snel naar